Düztaban

Düztaban (Pes planus)

Ayağın medial longitudinal arkının normalden düşük olması durumudur ve doğuştan veya sonradan oluşabilir. Bu durumda, topuk ve ayağın ön bölümünde dengeyi bozan patolojiler gelişebilir. Topuk varusa doğru eğilirken ayağın ön bölümü supinasyona doğru hareket eder. Bu nedenle, medial longitudinal arkı desteklemek için iç kama kullanılırken, topuk valgusa doğru hareket ederse dış kama kullanılmalıdır. Çocuklarda 3-4 yaşına kadar pes planus normal olarak görülebilir, ancak bu yaşlardan sonra ark desteğine ihtiyaç duyulabilir.

Düztabanlık Belirtileri Nedir?

Düztaban (pes planus) çocuklarda ve yetişkinlerde, genellikle sorun yaratmamaktadır. Spor veya herhangi bir aktivite için genellikle engel teşkil etmeyen düztabanlık çocuklarda belli bir yaşa gelene kadar sürebilir.

Düztabanlık Belirtileri 

Ağrı Düztabanlık durumunda en sık karşılaşılan belirti gerilmiş kaslar ve bağlardan kaynaklanan ayak ağrısı ve baldırlarda ağrıdır. Diz ve kalçadaki anormal stres bu eklemlerde de ağrıya neden olabilir

Ağrılar;

  • Ayak bileği içlerinde
  • Ayak kemerlerinde
  • Baldırlarda
  • Diz eklemlerinde
  • Kalça eklemlerinde
  • Belde hissedilebilir.

Ayakkabıların çabuk deforme olması Düztabanlıkta olması geren basış şeklinin bozulmasına bağlı ayakkabıların özellikle iç tarafları daha hızlı bir şekilde aşınabilir. Bacakların çabuk yorulması Ayaklarda sertlik veya uyuşma hissi Ayaklarda şişlik Ayaklarda basış bozukluğuna ikincil gelişen nasırlaşmalar Yürüme veya denge ile ilgili sorunlarla da karşılaşılabilir.

Düztaban

İlgili Görseller

badometri-hedef-spine
ayak-tabani-ic-ark-yapisi
topuk dikeni, epin calcanei, bakırköy, o
MERAK ETTİKLERİNİZ

Sıkça Sorulan Sorular

Düztabanlık Çeşitleri Nelerdir?

Esnek (Fleksibl) Düztabanlık: Ayak yük altındayken ayak kemerleri belirgin bir şekilde görülür, ancak yere bastığında taban düzleşir. Bu tip düztabanlıkta genellikle kemik yapısında sorun olmaz, ancak kas ve bağlarda gevşeklik söz konusudur. Genetik yatkınlık yoksa 8-10 yaşından sonra bu durum kendiliğinden düzelebilir.

Sert (Rigit) Düztabanlık: Bu tip düztabanlıkta ayak boştayken de yere basıldığında da ayak kemerleri belirgin değildir. Ayak kemiklerinin aralarındaki uyumun bozulması sonucu ortaya çıkabilir ve tedavi edilmezse kalıcı problemlere yol açabilir. Nadir görülür ve ileri tetkik ve tedavi gerektirebilir. Ayak kemerinin bulunmaması nedeniyle, yere basıldığında bilek ve topuk dışa doğru bükülürken, ayak içe doğru bükülür.

Kısa Aşil Tendonunun Neden Olduğu Düztabanlık: Bu tip düztabanlık, topuk kemiğini baldır kasına bağlayan aşil tendonunun kısa olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu durum, yürürken veya koşarken topuğun erken kalkmasına ve ağrıya neden olabilir.

Posterior Tibial Tendon Disfonksiyonunun Neden Olduğu Düztabanlık: Baldır kasını ayak bileğinin iç kısmına bağlayan tendon yaralandığında veya deforme olduğunda bu tip düztabanlık oluşabilir. Ayak kemerinin gereken desteği alamaması durumunda düztabanlık ve ağrı meydana gelebilir.

Ayak tabanı basıncı ölçümü sonuçları nasıl yorumlanır?

Ayak tabanı basıncı ölçümü sonuçları, renk kodlarıyla görselleştirilir ve yüksek basınçlı bölgelerin düşük basınçlı bölgelere göre nasıl değiştiği analiz edilir. Bu bilgiler, ayak sağlığıyla ilgili problemleri tanımlamak ve tedavi planı oluşturmak için kullanılır.

Baropodometri nedir ve ne amaçla kullanılır?

Baropodometri, ayak tabanı basıncının grafiksel olarak görselleştirilmesi anlamına gelir. Bu yöntem, ayak tabanındaki basınç dağılımını inceleyerek ayak sağlığıyla ilgili bilgiler elde etmeyi amaçlar.

Ayak analizi nasıl yapılır ve hangi aşamalardan oluşur?

Ayak analizi, cihaz yazılımının kurulması, hasta kaydının yapılması, analiz ekranının açılması, analizin yapılarak kaydedilmesi ve son olarak bu kayıtların değerlendirilerek hasta için uygun tabanlık üretilmesi aşamalarından oluşur.

    Hızlı Menü

    İletişim Bilgilerimiz

    Çalışma Saatlerimiz
    08:30 – 18:30 | Haftaiçi
    09:00 – 15:00 | Cumartesi

    Konum